Skyddsombudet, eller arbetsmiljöombudet, innehar en central och oundgänglig roll i att övervaka och främja arbetstagarnas välmående samt arbetsmiljön på arbetsplatsen. Deras huvudsakliga åtagande är att säkerställa strikt efterlevnad av arbetsmiljölagen och andra föreskrifter som styr arbetsmiljön. Ge ert skyddsombud en utbildning för skyddsombud – en BAM- utbildning är ett alternativ.
Dessa företrädare agerar som oumbärliga förbindelselänkar mellan arbetstagare och arbetsgivare när det gäller arbetsmiljöfrågor. De deltar aktivt i samarbete och samverkan rörande ärenden som berör arbetsmiljön på arbetsplatsen.
En central uppgift för skyddsombudet är vara arbetstagarnas representant för arbetsmiljön och genom sitt förtroendeuppdrag arbeta för att att en effektiv arbetsmiljöorganisation finns på plats inom arbetsplatsen. Arbetsmiljöorganisationen är den strukturerade mekanismen för hantering av ärenden relaterade till arbetsmiljön.
En del av uppdraget för skyddsombudet är att delta i riskbedömningar och aktivt identifiera samt åtgärda potentiella risker inom arbetsmiljön.
Skyddsombud har rättigheter som inkluderar möjligheten att delta i förhandlingar och diskussioner med arbetsgivaren om arbetsmiljöfrågor. De har också rätt att kräva och få tillgång till dokument och information som rör arbetsmiljön.
Utbildning för Skyddsombud
BAM – Bättre Arbetsmiljö
För att effektivt utföra sina uppgifter och vara väl förberedda på sina ansvarsområden är det av högsta vikt att skyddsombudet genomgår en fullständig utbildning. BAM-utbildningen spelar en betydande roll som en framstående arbetsmiljöutbildning och rekommenderas inte bara för skyddsombud, utan även för chefer och arbetsledare.
I vissa situationer fungerar skyddsombudet som en central rådgivare och stöd för arbetstagare i ärenden som rör arbetsmiljön.
Det är kritiskt att understryka att samverkan är en central och oundviklig del av arbetsmiljöarbetet inom kommuner, regioner och kommunala företag. Arbetsgivaren har det övergripande ansvaret för att aktivt samarbeta både med skyddsombud och medarbetare för att säkerställa en trygg och sund arbetsmiljö. Denna samverkan sker på flera nivåer, inklusive öppen dialog mellan medarbetare och chefer samt ett nära samarbete mellan chefer och skyddsombud på arbetsplatsen.
Medarbetare har rätt att vända sig till skyddsombudet med frågor och förslag rörande arbetsmiljön, inklusive aspekter som berör den fysiska, organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Kontinuerlig kommunikation om arbetsmiljöfrågor är avgörande för att förbättra arbetsmiljön och trivseln på arbetsplatsen.
Slutligen är det viktigt att notera att även om arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön, är det avgörande att samtliga medarbetare på arbetsplatsen aktivt engagerar sig i arbetsmiljöarbetet och har en klar förståelse för sina respektive roller och ansvarsområden. Arbetsmiljön påverkar alla, och vi delar ett gemensamt ansvar för att upprätthålla och ständigt förbättra den. BAM-utbildningen erbjuder nödvändig utbildning för att säkerställa att alla inblandade har de kunskaper och färdigheter som krävs för en trygg och sund arbetsmiljö, särskilt för skyddsombud.